Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

245 δισ. φόβοι για την ελληνική διάσωση


245 δισ. φόβοι για την ελληνική διάσωση
Οι ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ αρχικά αναμένονταν να σημειώσουν ράλι στο άνοιγμα της αγοράς, αλλά η έκθεση της τρόικας έβαλε φρένο στην αισιοδοξία, εντείνοντας τους φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να ικανοποιήσει τους στόχους της διάσωσης.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η συμφωνία θα μειώσει πραγματικά το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, την στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και ο ελληνικός λαός έχει ξεπεράσει τα όρια του. Υπάρχουν λοιπόν αρκετές ανησυχίες γύρω από το εάν θα μπορέσει η χώρα να τηρήσει την συμφωνία και αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι το μερίδιο του λέοντος πρέπει να πληρωθεί μπροστά.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα κινηθεί ανάλογα με τις… διαθέσεις των πολιτικών στην ΕΕ, ωστόσο, το μεγάλο μήνυμα πρέπει να είναι πλέον ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ ενωμένο και αυτό θα οδηγήσει σε ένα πιο αδύναμο ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως τονίζει ο κ. Ian Hatnett, στρατηγικός αναλυτής στην Absolute Strategy Research. To κλειδί, όπως προσθέτει, βρίσκεται στη νομισματική πολιτική.

Οι ανησυχίες για τις άλλες περιφερειακές οικονομίες θα εξακολουθούν να παραμένουν, και οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν και πάλι, όπως τονίζει ο κ. Harnett, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πληρώσουν γι 'αυτό με κάποιο τρόπο.. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων εξάλλου, ήταν αυτές που οδήγησαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα να ζητήσουν διάσωσης.

Η Πορτογαλία είναι η επόμενη στη σειρά, προειδοποιεί ο αναλυτής της Variant Perception, κ. Jonathan Tepper. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς καλύτερα μαθηματικά από αυτά της τέταρτης τάξης του δημοτικού για να καταλάβει ότι τα περοθώρια για την Πορτογαλία στενεύουν, την στιγμή που η οικονομία της συρρικνώνεται και η χώρα δανείζεται με επιτόκια στο 14%. Όπως προσθέτει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία αλλά και η Ιρλανδία θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

Συμφωνία προς το παρόν και βλέπουμε, είναι η φράση που υπάρχει στο μυαλό όχι μόνον των υπουργών οικονομικών που συμμετείχαν στο μαραθώνιο Eurogroup, αλλά και σε αυτό των αγορών, αφού η 9-σέλιδη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει αρκετά επικίνδυνα και τρομακτικά σημεία και σενάρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ιστορία γύρω από τη διάσωση της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει και τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έκθεσης.

Συγκεκριμένα, και άκρως ξεκάθαρα, στην έκθεση αναφέρεται ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα προσαρμογής, τότε το ύψος της διάσωσης που θα χρειαστεί, θα αγγίξει τα 245 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο report, αν η Ελλάδα αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 178% του ΑΕΠ το 2016. Εάν υπάρξει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις, το ελληνικό χρέος θα αρχίσει να μειώνεται σιγά-σιγά, στο 160% του ΑΕΠ το 2020, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο του 120%. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στο report, οι χρηματοδoτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020, μπορεί να αγγίξουν τα 245 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βασικό σενάριο πάντως, θέλει το ελληνικό χρέος να μειώνεται στο 129% του ΑΕΠ το 2020, και μπορεί να μειωθεί στο 120% μέσω της αναδιάρθρωσης των τόκων των ελληνικών ομολόγων, απο όπου μπορεί να εξοικονομηθεί χρέος ύψους 1,5% του ΑΕΠ, ενώ ένα περαιτέρω 1,5% μπορεί να προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που παρείχαν οι χώρες της ευρωζώνης. Επίσης 3,5 ποσοστιαίες μονάδες εξοικονομούνται από την αναδιάρθρωση των ομολόγων που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ η μεγαλύτερη συνεισφορά, κατά 5,5%, θα έλθει από την παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: