Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κατεπειγόντως και... αναδρομικά

Κατεπειγόντως και... αναδρομικά




Το αργότερο μέχρι το πρωί της Τρίτης κατατίθεται στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις...

Οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα παρακρατηθούν...
αναδρομικά από τον Ιανουάριο σε 8 ισόποσες δόσεις και η πρώτη παρακράτηση θα γίνει με την πληρωμή των συντάξεων του ερχόμενου Μαϊου.

Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα είναι 12% για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ και οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα είναι από 12 έως 204 ευρώ. Δηλαδή για κύριες συντάξεις:

  • Μέχρι τα 1.300 ευρώ δεν θα γίνει καμία μείωση
  • Στα 1.400 ευρώ θα κοπούν 12 ευρώ
  • Στα 1.500 ευρώ θα κοπούν 24 ευρώ
  • Στα 1.600 ευρώ θα κοπούν 36 ευρώ
  • Στα 1.800 ευρώ θα κοπούν 60 ευρώ, ενώ
  • Στις συντάξεις των 3.000 ευρώ οι απώλειες θα είναι 204 ευρώ.

Συνολικά, οι μειώσεις αφορούν σε περιπου 380.000 συνταξιούχους.

Εκτός από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, οι συνταξιούχοι θα δουν από τον ερχόμενο Μάιο να περικόπτονται και οι επικουρικές τους συντάξεις, σε ποσοστό από 10% έως 20%. Συγκεκριμένα για επικουρικές συντάξεις:

  • Ύψους 250 ευρώ η απώλεια θα είναι 25 ευρώ
  • Ύψους 300 ευρω η απώλεια θα είναι 45 ευρώ
  • Ύψους 500 ευρώ η απώλεια θα είναι 100 ευρώ
  • Ύψους 1.000 ευρώ η απώλεια θα είναι 200 ευρώ.

Για επικουρικές μέχρι 200 ευρώ δεν θα γινει καμία μείωση. Έτσι, σύνταξη των 220 ευρώ θα έχει απώλειες 20 ευρώ και όχι 22 ευρώ ώστε να μην πέσει κάτω από τα 200.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση και για την ενοποίηση των 5 επικουρικών ταμείων -των ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ- σε ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο. Η ενοποίηση θα αρχίσει από τον ερχόμενο Ιούνιο και σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται μείωση του προσωπικού των ασφαλιτικών ταμείων τουλάχιστον κατα 30%.

Στο νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δημιουργηθεί μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών και θα υπάρξει άμεση σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές των εργαζομένων.

Αυτή η σύνδεση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το ποσοστό αναπλήρωσης, άρα και το ύψος ειδικά των υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Οι νέες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις εγκρίθηκαν σήμερα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με συντριπτική πλειοψηφία, με τους δικαστές πάντως να προβληματίζονταιγια το θέμα της αναδρομικότητας της διάταξης, ενώ η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την Τετάρτη το απόγευμα.
 http://www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: