Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Στήριξη στον Μπασάρ αλ Ασαντ από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας

20120209 035758 Στήριξη στον Μπασάρ αλ Ασαντ από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας
 

Ενα πολύχρωμο πλήθος από υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Aσαντ υποδέχθηκε χθες στη Δαμασκό τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και μαζί του τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Μιχαήλ Φλαντκόφ. «Ευχαριστούμε Ρωσία, ευχαριστούμε Κίνα», φώναζαν ανεμίζοντας συριακές αλλά και ρωσικές σημαίες – οι ευχαριστίες ήταν για το βέτο που άσκησαν Μόσχα και Πεκίνο στο καταδικαστικό για το συριακό καθεστώς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Λαβρόφ μετέφερε στη διεθνή κοινότητα τις προσωπικές διαβεβαιώσεις τού σύρου Προέδρου πως είναι ταγμένος στον τερματισμό της βίας «από όπου και αν προέρχεται», είναι πρόθυμος να αρχίσει διάλογο «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το (ήδη έτοιμο) νέο Σύνταγμα, όπου «δεν υπάρχουν ούτε προνόμια ούτε πλεονεκτήματα για το Μπάαθ», το κόμμα του• κατόπιν αυτού, θα οργανωθούν στη Συρία γενικές εκλογές με τη συμμετοχή «πολλών κομμάτων». Στο μεταξύ, όμως, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν και χθες να σφυροκοπούν τη Χομς, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή περισσότεροι από 320 άνθρωποι. Πληροφορίες μιλούσαν επίσης για τουλάχιστον εννέα νεκρούς, από κυβερνητικά βαρέα όπλα, στην πόλη Ζαμπαντάνι• βομβαρδισμοί και μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Ασαντ και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό αναφέρθηκαν και στην πόλη Χάμα. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, που έκλεισαν τη Δευτέρα την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, και της Βρετανίας, που ανακάλεσε την ίδια ημέρα τον πρεσβευτή της, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία καθώς και οι έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ανακάλεσαν χθες τους ανώτατους διπλωματικούς αντιπροσώπους τους στη Συρία, εντείνοντας την απομόνωση του Ασαντ. Ηταν και αυτός ένας τρόπος να στείλουν το μήνυμα πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ούτε στην ειρηνευτική πρωτοβουλία της Ρωσίας (αναλυτές εκτιμούσαν χθες πως η Μόσχα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο) ούτε στις δεσμεύσεις του σύρου Προέδρου.
Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η ΕΕ προετοιμάζει νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Δαμασκού.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ. Ενώνοντας τη φωνή του με όλες όσες αποδοκίμασαν τις τελευταίες ημέρες το σινορωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε χθες για «φιάσκο» και δήλωσε πως η Αγκυρα δρομολογεί μια νέα πρωτοβουλία «με χώρες που στηρίζουν τον συριακό λαό αντί για το καθεστώς». «Επειτα από την κατάρρευση των διπλωματικών προσπαθειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σχολίασε ο Τζόναθαν Μάρκους στο BBC, «όλη η συζήτηση τώρα είναι περί νέων πρωτοβουλιών». Πιθανόν να γίνουν προσπάθειες αύξησης της πίεσης στη Δαμασκό μέσω άλλων τμημάτων του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πιθανόν επίσης να συγκροτηθεί κάποιου είδους διεθνής ομάδα επαφής για τη Συρία – οι «φίλοι της δημοκρατικής Συρίας» για τους οποίους μίλησε η Χίλαρι Κλίντον. Πάντως «έξωθεν στρατιωτική επέμβαση δεν έχει ρόλο σε αυτή την κρίση», ως προς αυτό υπάρχει διεθνής συναίνεση.

Πηγή:tanea.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: