Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας


Εικόνες καταστροφής αντικρίζει κανείς, μετά τα επεισόδια και τις φωτιές που σημειώθηκαν την Κυριακή, στο κέντρο της Αθήνας και τους γύρω δρόμους.

Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με αστυνομικούς σημειώθηκαν σε όλο το μήκος της διαδρομής από την πλατεία Συντάγματος ως την Ομόνοια, αλλά και στην οδό Μητροπόλεως γύρω από την Μητρόπολη και στην Αμαλίας από τη Βουλή έως την Πύλη του Αδριανού.
Ολοσχερώς καταστράφηκε εξαιτίας φωτιάς το εμπορικό κέντρο Atrium στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές και στα γύρω καταστήματα.
Συνολικά 45 κτίρια, τα περισσότερα νεοκλασικά, παραδόθηκαν στις φλόγες. Φωτιά έβαλαν οι κουκουλοφόροι και στο κτίριο που στεγάζεται ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» στην οδό Σταδίου και Χρήστου Λαδά, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο κινηματογράφος και τα καταστήματα που υπάρχουν στο ίδιο κτίριο.
Επίσης, στόχοι των κουκουλοφόρων υπήρξαν κυρίως τα τραπεζικά υποκαταστήματα, αλλά και άλλα καταστήματα, ιδιαίτερα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών, στα οποία πριν παραδοθούν στις φλόγες, έγινε πλιάτσικο, ενώ στόχος πλιάτσικου έγινε και οπλοπωλείο στην πλατεία Ομονοίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα, αφού τα πυροσβεστικά οχήματα δέχονταν επιθέσεις από τους κουκουλοφόρους και δεν κατάφερναν να φτάσουν εγκαίρως στα σημεία όπου χρειαζόταν επέμβαση, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας.
Δεκάδες ήταν οι τραυματίες, πολίτες και αστυνομικοί, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ενώ πολίτες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και στη Μητροπόλεως, ενώ ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Πολεμικό ήταν και το σκηνικό στο Βόλο, όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε κτίρια και κατέστρεψαν ολοσχερώς ένα υποκατάστημα τράπεζας. Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασε πυρκαγιά στο δημαρχείο, ενώ άγνωστοι εισέβαλαν σε ΔΟΥ, έβγαλαν έξω φακέλους και τους έκαψαν, προκαλώντας, παράλληλα, και υλικές ζημιές στο κτίριο. Στο Ηράκλειο, το δημαρχείο του οποίου είναι υπό κατάληψη, στο στόχαστρο των κουκουλοφόρων μπήκαν τα γραφεία βουλευτών, όπως και στην Κέρκυρα, όπου λεηλατήθηκαν τα γραφεία της Άντζελας Γκερέκου και του Νίκου Δένδια.
Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στη Βουλή περίπου στις 17:30. Οι εστίες έντασης ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε νεράντζια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Το συμβάν έληξε, όμως χρειάστηκε να παρασχεθεί μάσκα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο περιστατικό, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: