Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο άνθρωπος που... μυρίστηκε την επιτυχία του Facebook



Ο άνθρωπος που... μυρίστηκε την επιτυχία του Facebook
Είναι οικονομικός σύμβουλος από αυτούς που αποφεύγουν με κάθε τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας, παρ' όλο που στο πελατολόγιό του περιλαμβάνονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο κ. Ντιβές Μακάν αναμένεται ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η εταιρεία του Iconic Capital, μόλις... υλοποιηθεί η πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) του Facebook - «η μητέρα όλων των IPOs» όπως σχολιάζουν πολλοί στη Silicon Valley.
Ηταν γύρω στο 2006 όταν ο Νοτιοαφρικανός οικονομικός σύμβουλος γνώρισε την ιδρυτική ομάδα του Facebook και έπεισε ένα από τα στελέχη της να εμπιστευθεί τις υπηρεσίες του. Τότε ακόμη, ουδείς μπορούσε να φαντασθεί την τεράστια επιτυχία αυτού του διαδικτυακού «πειράματος» της παρέας του Χάρβαρντ.

Ο κ. Μακάν, με το ένστικτο του συμβούλου που μπορεί να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες, έκλεισε συμφωνίες για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ιδρυτή του Facebook κ. Μαρκ Ζούκερμπεργκ και στην εκτελεστική διευθύντρια κυρία Σέριλ Σάντμπεργκ. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται ακόμη ο πρόεδρος του Facebook κ. Σον Πάρκερ και ο διευθύνων σύμβουλος της Zygna Inc. κ. Μαρκ Πίνκους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», η κυρία Σέριλ και ο σύζυγός της κ. Ντέιβ Γκόλντμπεργκ έχουν διοργανώσει αρκετά «δείπνα» στο σπίτι τους, με πελάτες του κ. Μακάν - πελάτες που ανήκουν στην επιχειρηματική ελίτ των ΗΠΑ και που θεωρούνται «χρήσιμες» γνωριμίες.

Η επιτυχία του κ. Ντιβές Μακάν είναι ότι έκλεισε συμβόλαια με στελέχη της «κοινότητας» των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, πολύ πριν αυτές κατακλύσουν τη ζωή μας, επηρεάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων σε κάθε σημείο του πλανήτη. Και τώρα, φαίνεται, ότι έχει έρθει η ώρα να... δρέψει τους καρπούς αυτής της επιλογής του.

Τέσσερις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) εταιρειών όπως οι LinkedIn Corp., Pandora Media Inc., Groupon Inc. και Zynga Inc. μέσα στο 2011, εκτιμάται ότι «δημιούργησαν» χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή ενός νέου κύματος δημιουργίας πλούτου, το οποίο καλούνται να διαχειρισθούν οικονομικοί σύμβουλοι, όπως ο κ. Ντιβές Μακάν. Πόσο μάλλον, που επίκειται και το IPO του Facebook η χρηματιστηριακή αξία του οποίου μπορεί να είναι και τριπλάσια του προαναφερθέντος μεγέθους.

Ο κ. Μακάν και οι συνεργάτες του κκ.Τσαντ Μπέντινγκ και Μάικλ Αντερς έχουν ήδη προετοιμασθεί, έχοντας στήσει από τον Δεκέμβριο τη δική τους εταιρεία Iconiq Capital LLC. Και αρνούνται πεισματικά να αποκαλύψουν για ποιους διαχειρίζονται κεφάλαια. «Τα θέματα των πελατών της εταιρείας είναι απολύτως εμπιστευτικά» λένε.

Η ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΟ 38χρονος κ. Ντιβές Μακάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική όπου και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Γιος ενός ινδικής καταγωγής ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών, βρέθηκε στις ΗΠΑ να εργάζεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο πριν ακόμη ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Wharton School, το 2001. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε στην εταιρεία Andersen Consulting και αμέσως μετά την απόκτηση του MBA άρχισε να εργάζεται στα γραφεία της Goldman Sachs στο Σαν Φρανσίσκο. Κάπως έτσι ο δρόμος του, τον οδήγησε στην ιδρυτική ομάδα του Facebook, την οποία γνώρισε το 2004.

Το κλειδί στην επιτυχία του κ. Μακάν φαίνεται ότι είναι η ικανότητά του να κερδίζει πελάτες στη Silicon Valley πολύ πριν μετατραπούν σε... μεγιστάνες του Διαδικτύου. Οταν ο κ. Μακάν και η ομάδα του αποχώρησαν από την Goldman Sachs για να... μετακομίσουν στη Morgan Stanley το 2008, ο νεαρός Νοτιοαφρικανός ζήτησε και πέτυχε να του εγκριθεί δάνειο 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συμφώνησε να αποπληρώνει σταδιακά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εως και πρόσφατα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», εξακολουθούσε να χρωστά αρκετά εκατομμύρια δολάρια στη Morgan Stanley.

Από τον Δεκέμβριο, όμως, έχει στήσει τη δική του εταιρεία, κυρίως επειδή ήθελε να παίρνει μόνος του τις αποφάσεις και να μην δέχεται πιέσεις για συγκεκριμένες συναλλαγές. Κι όπως όλα δείχνουν, η επιλογή του θα δικαιωθεί πολύ σύντομα με το IPO του Facebook και είναι σχεδόν βέβαιον ότι τον περιμένουν στη ζωή του και πολλές άλλες επαγγελματικές επιτυχίες...

 http://www.kerdos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: