Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Διεθνής κατακραυγή για τον θάνατο των δύο ρεπόρτερ στη Χομς

Δαμασκός, Συρία
Έντονα καταδίκασε η διεθνής κοινότητα τον θάνατο της Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας, Μαρί Κόλβιν, και του Γάλλου φωτορεπόρτερ, Ρεμί Οσλίκ, στη διάρκεια βομβαρδισμών της πόλης Χομς της Συρίας. ..

Η 50χρονη Μαρί Κόλβιν εργαζόταν ως πολεμική ανταποκρίτρια για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ενώ ο φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ εργαζόταν για το περιοδικό Paris Match και είχε τιμηθεί με βραβείο World Press Photo για φωτογραφία που είχε τραβήξει στο μέτωπο της Λιβύης.

Οι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε το αυτοσχέδιο κέντρο Τύπου των αντικαθεστωτικών στη Χομς. Άλλοι δύο εργαζόμενοι σε ΜΜΕ τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τον Βρετανό φωτογράφο Πολ Κονρόι που εργαζόταν με την Κόλβιν και για την Εντίθ Μπουβιέ της εφημερίδας Le Figaro.

Η Εντ.Μπουβιέ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Αρκετά. Το καθεστώς πρέπει να φύγει» είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η Γαλλία κάλεσε το καθεστώς της Συρίας να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις και εξουσιοδότησε τον πρεσβευτή της στη Δαμασκό να απαιτήσει ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες στην Μπάμα Άμρ.

Το συριακό καθεστώς από την πλευρά του ανακοίνωσε πως οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να αναφερθούν στις Αρχές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε διά της εκπροσώπου του Βικτόρια Νούλαντ πως «αυτό το τραγικό επεισόδιο είναι άλλο ένα παράδειγμα της αναίσχυντης βιαιότητας του καθεστώτος».

Καταδίκη ήλθε και από τη Ρωσία με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η Μόσχα «ανησυχεί πολύ δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι ανταποκριτές σκοτώνονται στη Συρία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι το γεγονός «είναι μια απελπιστικά θλιβερή υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για αυτά που συμβαίνουν και για τα απαίσια γεγονότα στη Συρία».

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Σύρο πρεσβευτή στο Λονδίνο και του είπε ότι αναμένει τον άμεσο επαναπατρισμό των σορών των δημοσιογράφων, καθώς και την ιατρική περίθαλψη της τραυματισμένου Βρετανού δημοσιογράφου.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι ελπίζει οι θάνατοι της Τετάρτης να προσελκύσουν το βλέμμα του κόσμου στους εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που υποφέρουν στη Συρία.

Νωρίτερα, κάλεσε κυβέρνηση και εξεγερμένους να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός σε ημερήσια βάση, προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ιατρικού υλικού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βομβαρδίζονται.

Ο εκδότης των Sunday Times, Τζον Ουιθερόου, είπε ότι η εφημερίδα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακτήσει τη σορό της Κόλβιν.

«Η Μαρί ήταν μια απίστευτη μορφή στη ζωή των Sunday Times. Την καθοδηγούσε το πάθος να καλύπτει πολέμους, θεωρώντας ότι αυτό που έκανε είχε σημασία» είπε.

Η εφημερίδα επέτρεψε την πρόσβαση στην τελευταία ανταπόκριση της δημοσιογράφου.

Συνολικά, την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους στη Συρία τουλάχιστον 60 άτομα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: