Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τράπεζες: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ιδιαίτερα σφιχτά χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να τηρήσουν οι τράπεζες στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και έως ότου ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους προκειμένου να εναρμονιστούν με την πρόσφατη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που προβλέπει άμεσα να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I 9%...

Τα μάτια των τραπεζιτών, εφόσον όλα προχωρήσουν καλώς σήμερα στο Eurogroup, είναι στραμμένα στη θεσμοθέτηση των CACs από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατ' αρχάς έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη.
Την Τετάρτη ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα (Καθαρά Δευτέρα) θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό επί δύο εβδομάδες.
Ενεργοποίηση CACs
Οι προσφορές που θα κατατεθούν δεν είναι δεσμευτικές για τους ιδιώτες -θα γίνουν δεσμευτικές αμέσως μετά- όμως μέσα από το βιβλίο προσφορών θα γίνει σαφές το εύρος συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στην ανταλλαγή ομολόγων που θα δώσει και την ακριβή εικόνα για το εάν θα ενεργοποιηθούν τα CACs και σε ποιο βαθμό θα συμβεί αυτό.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εν τω μεταξύ, να έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί η διαδικασία για την ενίσχυση ύψους 30 δισ. ευρώ, η οποία στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έχει εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ήδη συγκεκριμένη εικόνα για μια σημαντική παράμετρο της από τούδε και στο εξής εστρατηγικής τους ίσως και την πιο σημαντική, στο πλαίσιο της οποίας καθορίζονται τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν από την κάθε μία από αυτές όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.
Τράπεζα της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ μέσα στο Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδας θα έχει έτοιμη και την έκθεση για το ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες -ανά τράπεζα και ανά χαρτοφυλάκιο- όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια στηριζόμενη στα συμπεράσματα της BlackRock.
Ηδη, οι τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις για το θέμα αυτό όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι θα απαιτηθούν επιπλέον προβλέψεις.
Στις αρχές και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εν συνεχεία, η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με την τρόικα θα καταρτίσουν και θα ανακοινώσουν έκθεση βιωσιμότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Ετσι, αυτές θα χωριστούν σε βιώσιμες και μη. Για τη δεύτερη κατηγορία (για τις μη βιώσιμες τράπεζες) θα ακολουθηθούν τα βήματα που προβλέπει το Μνημόνιο, όπως για παράδειγμα διαχωρισμός των μη βιώσιμων τραπεζών σε «καλές» και «κακές», είτε σπάσιμο των «καλών» στοιχείων του ενεργητικού και πώλησή τους σε βιώσιμες τράπεζες κ.ο.κ.
Σε αυτό το στάδιο εκτιμάται ότι αρκετά θετικά στοιχεία ενεργητικού των μη βιώσιμων τραπεζών θα καταλήξουν στις βιώσιμες ελληνικές τράπεζες.
Το στοιχείο αυτό θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας:
Οταν δηλαδή οι τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά ή θα οδηγηθούν κάποιες από αυτές -εκτιμάται πάντως αρκετές- σε συγχωνεύσεις.
Ενίσχυση
Παράλληλα με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να βρουν ένα ελάχιστο κεφάλαιο εάν θέλουν στη συνέχεια να ζητήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ελάχιστο αυτό κεφάλαιο δεν έχει ακόμη οριστεί επισήμως. Σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί, αυτό υπολογίζεται στο 10% των συνολικών κεφαλαιακών τους αναγκών.
Κάποιοι, ωστόσο, εκτιμούν πως μπορεί το ελάχιστο κεφάλαιο να οριστεί και διαφορετικά και να εκπροσωπεί όχι το 10% των νέων κεφαλαιακών αναγκών που έχουν οι τράπεζες αλλά ποσοστό επί του συνολικού κεφαλαίου που θα πρέπει να διαθέτουν.
Οι ημερομηνίες-σταθμοί για τις τράπεζες
21 Φεβρουαρίου: Πιθανή θεσμοθέτηση CACs.
22 ή 27 Φεβρουαρίου: Ανοιγμα βιβλίου προσφορών για το PSI+ που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Τέλος Φεβρουαρίου: Δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδας των στοιχείων για τις κεφαλαιακές ανάγκες και τις προβλέψεις ανά τράπεζα και ανά χαρτοφυλάκιο.
Μάρτιος: Ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδας και την τρόικα της λίστας με τις βιώσιμες ή μη βιώσιμες τράπεζες.
Απρίλιος: Διαδικασία διάσπασης των λειτουργιών μη βιώσιμων τραπεζών.
Ιούνιος έως και Αύγουστος: Διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: