Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup και ο Πρωθυπουργός - Ασφυκτικές πιέσεις

Ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ  
Διαβουλεύσεις με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ έχει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, εν όψει του απογευματινού καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης, για την έγκριση... του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ο Λουκάς Παπαδήμος αναχώρησε εκτάκτως την Κυριακή λόγω της κρισιμότητας της διαπραγμάτευσης. Καυτά ζητήματα η βιωσιμότητα του χρέους και ο ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του, που ζητούν πιεστικά -κυρίως- οι Γερμανοί, ενώ, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η μεγάλη μάχη σήμερα θα δοθεί αναφορικά με το θέμα του ελέγχου από την ευρωζώνη της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασισθεί για τη χώρα μας.
Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση με ψηφισμένο το νέο μνημόνιο και εγκεκριμένη από το Υπουργικό τη νέα δέσμη μέτρων αυστηρής λιτότητας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και απολύσεις μέσα από το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες είναι απαραίτητη, γιατί απαιτείται να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και σε βάθος συνεννόησης με τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν κι άλλες αποφάσεις, ενώ μπορεί να χρειαστεί μια τελική, συνάντηση της κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο για το PSI.
Οι ισχυροί του ευρώ ζητούν να τεθεί η Ελλάδα υπό αυστηρό έλεγχο αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και με τη διαχείριση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δισ.
Πάντως, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιτρόπου στη χώρα ή επιτρόπων κατά υπουργείο.
Την Κυριακή, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική των υπουργικών συνόδων ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γιώργου Ζανιά, όπου το θέμα της Ελλάδας κυριάρχησε.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας επί του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ορισμένα θέματα παραμένουν ανοιχτά, αρχής γενομένης από το σημαντικό ζήτημα της περικοπής ελληνικών χρεών όχι μόνο προς τους ιδιώτες, αλλά και προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ορισμένες εξ αυτών εμφανίσθηκαν και χθες απρόθυμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα.

Θετικά τα μηνύματα

Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σπάσει σε κομμάτια το πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, εκτίμησε ότι «δεν φτάνει η λιτότητα και πρέπει να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του ευρωπαϊκού περιφερειακού ταμείου».
Την αισιοδοξία της ότι σήμερα θα υπάρξει οριστική συμφωνία στο Eurogroup εξέφρασε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ, τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να παραπαίει μέσα στην ευρωζώνη αλλά και δεν θα την πετάξουμε έξω από αυτήν».
Την πεποίθησή της πως σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του νέου πακέτου βοήθειας, εξέφρασε και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιβιάνε Ρέντινγκ, επισημαίνοντας τις υποχρεώσεις της χώρας μας, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα αλλά ούτε και η βούληση να αποπεμφθεί κάποια χώρα από την ευρωζώνη.
«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να υποστηρίξει την ελληνική συμφωνία», δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
net

Δεν υπάρχουν σχόλια: